Om gruppen

Drömmen om att spela rebetikomusik i ett band hade funnits länge hos Ilias och hans dotter Nana. 2008 var tiden mogen och tillsammans med Nanas man Bengt Olov och några vänner bildades bandet Yá Mas. För majoriteten av bandmedlemmarna var denna musikstil helt okänd mark. Alla hade ett musikintresse och hade spelat musik i andra sammanhang men för Bengt Olov var Bouzoukin ett helt nytt instrument. Vägen har varit lång och vi har fått lära oss genom att lyssna och försöka efterlikna. Vårt mål är att ta oss an rebetiko och annan grekisk musik på ett respektfullt sätt och alltid låta glädjen och lusten till musiken höras. Genom åren har vi haft många olika konstellationer men kärnan har alltid varit Nana och Bengt Olov. Yá Mas är numera en musikförening och vårt huvudsakliga uppdrag är att sprida rebetikomusiken. I Sverige har vi spelat och verkat i många sammanhang; fester, restauranger, föreställningar, workshops, festivaler och andra kulturevenemang. Tillsammans med andra band, artister, föreningar och grekiska dansgrupper har vi även anordnat kulturella tillställningar med musik och dansutlärning. 2015 släppte vi en CD. Under våren 2019 spelade vi in och filmade fyra låtar. Dessa fick stor spridning i Sverige och i Grekland. Filmerna uppmärksammades till och med av den grekiska TV kanalen Alfa och vi fick medverka via länk i ”Savatokyriako med ton Manesi”.
Sommaren 2022 var vi som enda icke grekiska band inbjudna till rebetikofestivalen på ön Skopelos I Grekland där vi medverkade på invigningen av festivalen.
I april 2023 fick vi den stora äran att göra en föreställning tillsammans med tre mycket kända rebetikomusiker från Grekland, Katerina Tsiridou, Nikos Protopapas och Dimitris Kranidas. Föreställningen blev en fantastisk upplevelse för oss och den jublande publiken.
I början av december släpptes vår nya CD "To be continued" ( Läs recension här) . Maila: bengtolovj61@outlook.com för att beställa

Nana Johansson
(sång och rytminstrument) är född i Aten och har grekiska föräldrar. 1969, när hon var drygt två år, flyttade familjen till Sverige. Nana har på ett eller annat sätt alltid sysslat med musik som hobby. Grekisk musik, i alla dess former, fick hon stora doser av redan som mycket liten, då familjen var mycket musik- och dansintresserad. Även om hon som barn, tonåring och vuxen har lyssnat på allsköns populärmusik har rebetikon alltid funnits med som en favoritgenre. Det var dock först på 2000 -talet som idén om att själv spela och sjunga rebetikamusik så sakta började ta form.

Bengt Olov Johansson
(bouzouki, oud, laouto sång) har alltid varit intresserad av olika stränginstrument. Förutom klassisk gitarr, har han roat sig med att spela elgitarr, mandolin, banjo och cello i alla möjliga och omöjliga genrer. Trots det så hängde den gamla turistbouzoukin på väggen i många år hemma hos honom och Nana innan han fick lusten att försöka plocka ut ett par låtar på det främmande instrumentet. På den vägen är det och numera är det bouzouki och rebetikomusik som gäller. 

Elena Nicolaidis
(violin & sång) har levt hela livet med violinen vid sin sida. Den starka kärleken till musiken kom redan under barndomen och redan vid fem års ålder dök violinen upp och vid sju års ålder såväl trumpeten. Det är dock stråkinstrumentets värme som har behållit sin glöd i alla år. Elena studerar för närvarande en konstnärlig master vid musikhögskolan i Piteå för att bli professionell klassisk violinist men har under åren såväl utforskat jazzen, klezmer och den svenska folkmusiken. Som det hörs på namnet finns det grekiska rötter på pappas sida att hämta inspiration från och det är med stor stolthet som Elena nu ger sig ut att utforska ännu en del av sitt musikaliska arv i form av den medryckande rebetikomusiken!

Johannes Broborn
(Gitarr & sång) är blivande musiklärare och började som hårdrock och bluesgitarrist men har på senare år snöat in sig på folkmusik, världsmusik och olika stränginstrument därtill. Förutom Gitarren spelar han bland annat mandolin, irländsk bouzouki, 5-strängad banjo och 4-strängad tenorbanjo.